Groene asperges

Groene asperges groeien in tegenstelling tot de witte asperges boven de grond, doordat ze langer aan de wortel van de plant blijven bevatten ze meer vitamines en mineralen. Daarnaast zijn de groene asperges bovendien krachtiger van smaak en nagenoeg het hele jaar verkrijgbaar. Deze groene variant van de asperges hoef je in principe ook niet zoals de witte asperge te schillen.

De beste aspergekoker: WMF Aspergepan

Groene asperges schillen

Groene asperges worden boven de grond gekweekt. Door het zonlicht krijgen ze niet alleen hun groene kleur, maar is de schil ook veel zachter dan die van de witte asperges. Daarnaast is de groene asperge vaak ook kleiner en dunner dan de witte asperge. Dit maakt dat het schillen van een groene asperge net even anders is. Maar ook voor de groene asperge geldt dat deze makkelijk breekt als je de asperge omhoog houdt en druk uitoefent met de dunschiller. Leg dus de groene asperge, net als de witte, ook plat op het aanrecht als je aan de slag gaat. Een belangrijk verschil met de witte asperge is dat je het grootste gedeelte van de schil van de groene asperge gewoon kunt laten zitten. Naast dat je deze niet hoeft te schillen, wil je dat ook niet, want dan blijft er heel weinig over van deze lekkere groente.

Moet je groene asperges schillen?

Een belangrijk verschil met de witte asperge is dat je het grootste gedeelte van de schil van de groene asperge gewoon kunt laten zitten. Naast dat je deze niet hoeft te schillen, wil je dat ook niet, want dan blijft er heel weinig over van deze lekkere groente. In principe hoeft het dus niet maar wij adviseren wel bij hele dikke stengels de onderkant wel te schillen of er af te snijden.

 • Pak de groene asperge bij de kop en leg deze op je aanrecht, snijplank of omgekeerde pan als je dat fijner vindt werken.
 • Begin met schillen op ongeveer 4 cm van de onderkant van de groene asperge.
 • Let erop dat je altijd een klein stukje overlapt tijdens het schillen zodat je zeker weten geen taaie vezels achter laat op de asperge.
 • Controleer goed of je de onderkant van de asperge helemaal geschild hebt.
 • Je schilt dus alleen de onderste 4 cm van de asperge! De rest van de asperge hoef je niet te schillen!
 • Snijdt vervolgens de onderste cm of twee van de groene asperge af met een aardappelschilmesje. Dit onderste gedeelte is namelijk, net als bij de witte asperge, erg stug. Net als bij de witte asperge kun je dit onderste gedeelte bewaren als je nog van plan bent asperge soep te maken.

Groene asperges koken

Groene asperges koken gaat net iets anders dan bij witte asperges. De asperges zet je het beste eerst 15-30 minuten rechtop in koud water voordat je de asperges effectief gaat koken. Groene asperges groeien boven de grond en deze hoef je ook niet te schillen zoals bij witte asperges daarnaast hebben deze asperges een iets kortere kooktijd dan witte. Groene asperges kook je afhankelijk van de dikte 3 tot 5 minuten in water met wat zout.

Asperges kun je naast koken ook bv grillen of wokken, bekijk hier lekkere asperge recepten.

Je kan ze ook grillen!

Asperges kun je naast koken ook prima grillen. Zo blijven de asperges lekker knapperig en krijgen ze een mooi bruin grillstreepjes wat bij veel gerechten ook nog eens heel leuk staat. Hoe moet je de asperges grillen?

Wat heb je nodig om asperges te grillen:

 • Grillpan
 • Groene asperges
 • Olijfolie
 • Gewone olie (om te bakken)
 • Zout
 • Citroensap

Bereiding

 1. Laat ten eerste je grillpan goed heet worden, dit geldt voor alles dat je wilt grillen.
 2. Snijd het onderste stugge deel van de groene asperges af (2 a 3 cm)
 3. Smeer de asperges met wat olie die geschikt is om in te bakken.
 4. Leg de asperges in de hete grillpan
 5. Keer de asperges na een minuutje om en hou ze verder in de gaten
 6. Grill ze om en om voor ongeveer 5 minuutjes
 7. Haal ze uit een pan en leg op een bord
 8. Bestrooi ze na het uitdampen met wat olijfolie, wat zout en een klein beetje citroensap

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment