Asperges schillen

Asperges schillen is een secuur werkje en minstens zo belangrijk als het goed koken van de asperges. Als je asperges schilt is het belangrijk dat je zorgt dat de asperge niet breekt, dit gebeurd namelijk erg snel als je de asperge omhoog houd bij het schillen en er dan druk op uitoefent met je dunschiller. Leg de asperge bij voorkeur neer als je de asperge gaat schillen. Dit kan gewoon op je aanrecht maar moet je veel asperges schillen dan is het handig dat je een omgekeerde pan neemt zodat de asperge hoger komt en het zo wat comfortabeler is om te schillen.

Asperges schillen

  • Pak de asperge bij de kop beet en leg deze zo plat mogelijk op je aanrecht of op de omgekeerde pan
  • Neem een dunschiller en schil vanaf de kop naar beneden
  • Zorg dat elke haal met de dunschiller een klein stukje de vorige overlapt zodat echt de hele schil er goed af is
  • Laat je er namelijk nog een smal stukje schil opzitten dan kauw je straks op een stuk stuk vezel als je de asperges gaat eten en dan is absoluut niet lekker
  • Wees dus niet te zuinig met het schillen en controleer elke asperge of deze goed geschild is.
  • Snij nu het onderste stukje van de asperge af, deze is stug en kun je straks wel gebruiken als je eventueel nog aspergesoep wil maken.

Moet je groene asperges schillen?

Doordat groene asperges boven de grond worden gekweekt is hun schil zachter en zijn ze over het algemeen kleiner en dunner dan hun witte soortgenoten. Dit heeft invloed op het schillen van de groene asperge. Waar je de witte asperge in zijn geheel moet schillen en alleen het kopje intact laat, zo hoef je bij de groene asperge maximaal 4 cm van de onderkant te schillen. Soms is zelfs dit niet nodig en hoef je alleen maar het onderste harde stukje van de groene asperge af te snijden. Dit is een beetje afhankelijk van de dikte van de groene asperge. De dunne asperges zijn heel delicaat en hoeven niet geschild te worden. Gelukkig maar, want dan zou er niet veel van over blijven. Bij dikker groene asperges kun je dus wel beter aan de onderkant met de dunschiller wat van de vezelige buitenkant afhalen.

Als je besluit een deel van je groene asperges te schillen kun je deze het beste plat op je aanrecht leggen. Asperges kunnen namelijk heel makkelijk breken als je druk uitoefent met een dunschiller terwijl je de asperge omhoog houdt. Is je aanrechtblad te laag om fijn te kunnen schillen? Dan kun je een grote pan op de kop op het aanrecht leggen en hier je snijplank bovenop plaatsen. De vezelige onderkanten kun je van de asperge afsnijden of afbreken. Het voordeel van de asperge breken is dat je heel goed kunt aanvoelen waar precies het vezelige en houterige deel eindigt en het smakelijke deel van je asperge begint.

Nu zijn de asperges klaar en kun je beginnen met de asperges koken.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment