Asperge sauzen

Bij asperges word meestal wel een lekker sausje geserveerd en er zijn meerdere lekkere sauzen waarmee je zelf ook nog kan variëren. Hieronder een lijstje van sauzen die lekker zijn bij asperges.

Hollandaise saus

Hollandaise saus is een saus die veel bij asperges maar ook bij vis gegeten word, je kunt de hollandaise saus dus prima gebruiken als je zalm met asperges wil eten. Hollandaise saus word ook wel de koude mayonaise genoemd omdat ook deze saus op basis van eidooiers is.

Hollandaise saus recept:Hollandaise saus

 • 20 gram sjalotjes gesneden
 • 10 peperkorrels
 • 40 ml witte wijn
 • 40 ml water
 • zout en peper
 • 2 laurier blaadjes
 • 2 dooiers
 • 250 gram boter (geklaarde boter zie uitleg hieronder)

Hollandaise saus maken:

Voorbereidingen:

 1. Zet een pan met heet water op het vuur (waar een mengkom oppast)
 2. Doe de boter in een ander pannetje en zet op een heel laag vuurtje zodat het heel langzaam smelt. Als je de gesmolten boter even laat staan zakken al de water bestanddelen onderin en hou je bovenop de “geklaarde boter” over. Deze boter heb je straks nodig, de witte drap die onderin blijft zitten moet je dus niet gebruiken.

Ga vervolgens door met het onderstaande:

 1. Doe de sjalotjes, peperkorrels, laurierblaadjes, witte wijn en het water in een pan
 2. Zet op het vuur en laat inkoken totdat ongeveer de helft van het vocht nog over is
 3. Doe de eidooiers in een andere mengkom
 4. Zeef dan het kookvocht en vang het vocht op in de mengkom met eidooier (direct goed doorroeren anders stollen je eidooiers)
 5. Zet de mengkom op de pan met heet water en blijf het eimengsel krachtig kloppen tot er een luchtig en romig geheel ontstaat
 6. Hou het continue in beweging anders stolt je ei
 7. Als alle grote luchtbellen verdwenen zijn en er een romige saus ontstaan is kun je al kloppend met de mengkom van de pan af de “geklaarde”boter er druppelsgewijs bijgieten
 8. Als alle boter erdoor zit breng je het op smaak met zout en peper

Help mijn Hollandaise saus schift

Als je Hollandaise saus schift kan dat meerdere oorzaken hebben, je hebt het mengsel te heet laten worden, dus het water was te heet waar je de Hollandaise saus boven hebt geklopt of je hebt de boter er te snel bijgegoten. Zorg dat bij het kloppen het mengsel niet te heet word zodat de eidooiers gaan stollen. Haal eventueel even van de pan af mocht het te heet worden. Schift de saus zodra je de boter erbij doet, giet de boter er langzamer bij en blijf kloppen.

 

Ham saus

Deze ham saus smaakt heerlijk bij asperges, je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig en wat peper en zout Ingrediënten hamsaus 15 gram boter 20 gram bloem 3dl melk 1dl kookroom 50-100 gram ham in reepjes gesneden zout en peper Ham saus maken Smelt in een steelpannetje de boter en voeg dan de bloem…

Lees verder!