Naast witte en groene asperges kom je tijdens het aspergeseizoen nu ook steeds vaker de zeldzamere paarse asperge tegen. Deze asperge smaakt verfijnder en tevens wat zoeter dan haar broertjes dankzij een hoger suikergehalte. En dankzij het vele zonlicht dat zij vangt tijdens het groeien, beschikt ze over een zachte schil welke niet verwijderd hoeft te worden voor gebruik. Dat is handig! De paarse asperge kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Wanneer je de paarse asperge kookt zal zij verkleuren, dus om de mooie paarse kleur te behouden kun je haar het beste rauw gebruiken in bijvoorbeeld deze frisse salade.

Bereidingstijd:
Ongeveer 30 minuten

De ingrediënten:

– 500 gram paarse asperges
– 75 gram veldsla
– 3 eieren
– 150 gram ham blokjes
– 5 eetlepels olijfolie
– 1,5 eetlepel citroensap
– 2 theelepels honing
– Peper
– Zout

Bereiding:

1. Was de veldsla en droog deze in een centrifuge. Doe de sla in een grote schaal.
2. Was de asperges en snij 2 cm van de harde onderkant af. Snij de rest van de asperge vervolgens in kleine stukjes en doe deze bij de veldsla in de schaal.
3. Kook de eieren hard in circa 10 minuten. Koel ze af in koud water en pel ze. Snij de eieren in plakjes en doe deze ook in de schaal.
4. Voeg de ham blokjes toe aan het geheel.
5. Doe vervolgens de olijfolie, citroensap en honing in een kommetje en klop deze tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Besprenkel hiermee de salade.
6. Laat voor het serveren de salade 10 minuten staan zodat de dressing goed in werkt.

Variatietip: Voor een vegetarische versie van deze salade kun je de ham blokjes vervangen door 150 gram cherrytomaatjes en 40 gram geroosterde pijnboompitten.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment