populaire kookboeken

In het juiste seizoen van het jaar worden de asperges massaal gegeten in Nederland. In Nederland worden de asperges zelfs het witte goud genoemd. Als het seizoen daar is kun je ze bij vrijwel iedere groenteboer of supermarkt kopen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten.

Voor welke asperge-soort ga je?

Er bestaan 3 soorten asperges waarvan de witte en de groene het meest populair zijn. Naast de bekende witte en groene asperges bestaan er ook nog asperges in een paarse kleur. Ieder type asperge heeft een andere smaak en textuur waardoor er ook andere recepten bij passen. De witte asperge is zachter qua smaak én textuur. De groene asperges daarentegen zijn sterker van smaak. De groene asperges zijn ook steviger van textuur waardoor deze vaker worden gebruikt bij bijvoorbeeld salades. Witte asperges zijn dan weer uitstekend om soep van te maken door de zachtheid. De paarse asperge behoort tot een meer zeldzame categorie en is dan ook de minst voorkomende soort. Kenmerkend aan deze soort asperge is dat hij geen bitterstoffen bevat en een hoog suikergehalte heeft. De paarse asperge is dan ook de meest zoete asperge van de 3.

Ga voor de meest verse asperges

Nadat je hebt besloten voor welk soort asperge je gaat is het moment van kopen aangebroken. Als het aspergeseizoen is begonnen zijn de asperges op meerdere plekken te verkrijgen. Zo kun je ze bijvoorbeeld direct bij de boer halen, maar ook op de markt of in een supermarkt zijn ze veel te verkrijgen. Bij het uitzoeken van de beste asperges zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Door de stengels goed te bekijken zie je welke asperges het verste zijn. Verse asperges kun je namelijk herkennen aan een lichte glans. Verse asperges zijn namelijk vochtig. Als je met je nagels in de stengels duwt moet er vocht uitkomen. Ook kun je de onderkant van de asperge controleren om te zien of deze niet is uitgedroogd. Een goede tip om de versheid van de asperges te controleren is door ze tegen elkaar aan te wrijven, als ze een piepend geluid maken zijn ze vers.

Controleer de kwaliteitsklasse

Na het oogsten van asperges worden deze ingedeeld in een bepaalde klasse. De toegewezen klasse van een asperge is afhankelijk van de dikte van de asperge. Daarnaast is ook de rechtheid en de gaafheid van de asperge belangrijk voor de klasse bepaling. Als je in de winkel dus een bepaalde klasse ziet staan op de verpakking weet je dus van welke kwaliteit de asperge is. Hoe hoger de klasse hoe hoger uiteraard ook de prijs.   

Houdt ze vers na het kopen

Nadat je asperges hebt gekocht is het van belang dat je ze goed bewaard of dat je ze zo snel mogelijk gebruikt. De beste manier om asperges vers te houden is door ze vochtig te houden. Je kunt ze dan ook het beste uit de verpakking halen en bewaren in een vochtige doek onderin je ijskast. Voordat je de asperges gaat bereiden kun je ze het beste even in een bak met water leggen zodat de droge asperges zich weer vol kunnen zuigen met water.

Ga voor een origineel recept uit populaire kookboeken

Zoals eerder besproken is het type asperge dat je wilt bereiden bepalend voor welk recept het beste past. Door te kijken in populaire kookboeken zie je vaak originele manieren om asperges te verwerken door gerechten. Het standaard recept voor de witte asperges is natuurlijk met ham en een gekookt eitje, maar er zijn nog talloze andere recepten voor witte asperges. Je hoeft asperges overigens niet per se te koken, groene asperges kun je bijvoorbeeld ook grillen in de oven.