Asperge

Je hebt naast de witte asperges ook groene en paarse asperges. De witte asperge houd zijn kleur door deze onder de grond te laten groeien en uit het licht te houden, de groene en paarse asperges zijn boven de grond gegroeid en hebben dus wel zonlicht gezien. De paarse asperges zijn iets zoeter dan de andere asperges en daardoor erg geschikt in salades en door de kleur worden ze ook veel als decoratie gebruikt. Paarse asperges hoef je net als groene asperges niet te schillen. 

Hoeveel asperges heb ik nodig per persoon

Per persoon als hoofdgerecht heb je ongeveer 500 gram witte asperges nodig, uiteraard hangt het er vanaf wat je er nog bij eet maar gemiddeld hou je voor een hoofdgerecht 500 gram asperges aan en voor een voorgerecht ongeveer 250 gram per persoon, dan heb je ruim voldoende.

Van de groene en paarse asperges kun je voor een hoofdgerecht 250 gram aanhouden en voor een voorgerecht 125 gram.

Wanneer zijn asperges verkrijgbaar


Nederlandse asperges zijn verkrijgbaar in het aspergeseizoen, deze loopt van begin april t/m 24 juni. Het kan zijn er halverwege maart en eind juni ook nog asperges aangeboden worden maar let dan goed op waar deze vandaan komen, je ziet dan vaak niet Nederlandse asperges.

Asperges kun je ook heel makkelijk in de magnetron koken, het gaat redelijk snel en in de tussentijd kun je dan makkelijk de aspergesaus of andere gerechten klaarmaken.

Asperges koken in de magnetron

 • 500 gram geschilde asperges
 • snuf zout
 • 4 eetlepels water
 • goede kont roomboter
 • ovenschaal

Asperges in de magnetron bereiden

 1. Leg de geschilde asperges in een ovenschaal
 2. Voeg 4 eetlepels water toe
 3. bestrooi met een snuf zout
 4. Voeg een goede klont roomboter toe
 5. Dek de ovenschaal goed af met magnetron of plasticfolie
 6. Zet de schaal in de magnetron op 850 watt voor 6 minuten
 7. Haal de schaal dan uit de magnetron en laat met de folie er nog op 10 minuten nagaren en serveer dan

Bewaren

Asperges zijn uiteraard vers het lekkerste maar u kunt ze enkele dagen in de koelkast bewaren. Witte asperges bewaard u het beste in een vochtige theedoek en groene en paarse asperges kunt u gewoon in de koelkast in een open zak bewaren.

Gekookte asperges bewaren

Gekookte asperges bewaard u het beste in het kookvocht waarin uw de asperges gekookt hebt, zorg dat het vocht afgekoeld is voor u de asperges afgedekt in de koelkast zet, zo blijven de asperges nog zeker 2 dagen goed.

Invriezen

Wilt u de asperges langer bewaren dan kunt u ze ook invriezen. Schil dan de asperges eerst en doe ze dan direct in een diepvrieszak en zo de vriezer in. Zo kunt u de asperges 4 tot 6 maanden goed houden. Gaat u de asperges eten haal ze dan uit de diepvries en doe ze dan direct uit de vriezer in een pan met ruim water om te koken, laat de asperges dus niet eerst ontdooien.

 

Overige wist-je-datjes

Wist je dat top chefs bijna altijd asperges door hun beste gerechten verwerken? Het maakt niet uit of je nu in een sterrenrestaurant, een restaurant in een luxe hotel of in een restaurant in een casino bent. Asperges vind je overal en in de meeste gerechten terug.

Daarnaast blijkt dat Prins Harry, die inmiddels getrouwd is met Meghan Markle, asperges eet tegen haaruitval. Of het echt werkt is natuurlijk een tweede. Het lijkt wel te werken, want hij heeft nog steeds haar.